Co byste měli vědět, než si pořídíte corgiho

…a v encyklopediích se to nedočtete

Baby It's You Foxy FellowS tím, jak se corgi stává stále populárnějším plemenem, opakují se různé dotazy zájemců o štěňátko. Následující desatero by mělo odpovědět na ty nejčastější z nich a přiblížit zájemcům některá specifika corgi, o kterých se v knížkách nebo na internetu nic nedoví.

1. Corgi bez PP není

A je to dobře. Každé plemeno psa bylo vyšlechtěno za nějakým účelem, má daný vzhled, povahu, vlastnosti. Pokud se vám líbí, nebo ho dokonce milujete, neničte ho tím, že podpoříte chov bez průkazu původu. Právě onen „prokázaný původ“ je to jediné, co vám může zaručit, že váš corgi bude opravdu corgi.

 

2. Corgi je drahý

Co dneska není? Za kvalitu se platí. Vy se zajímejte, za co chovateli nemalou kupní částku platíte – jsou rodiče štěněte výstavně úspěšní? Proběhlo zahraniční krytí? Mají rodiče vrhu nějaká zdravotní vyšetření? To vše navyšuje cenu štěňátka, která se může vyšplhat až k 40 000 Kč.

3. Na corgiho se čeká

A čekat se vyplatí. Pokud je vám naprosto jedno, od koho a po jakých rodičích vaše štěně bude, můžete jít cestou sledování klubového webu a kontaktování každého chovatele, který se objeví na seznamu krytí. I tak se vám může stát, že před vámi už bude fronta dalších zájemců. Pokud máte zájem o konkrétní spojení rodičů, konkrétního chovatele, nebo nároky na barvu, krátkoocasost atp., budete možná čekat ještě déle. Na druhou stranu každý chovatel dá přednost zájemci, který ví, co chce, a má pro to rozumné důvody.

Can't Buy Me Love Foxy Fellow

4. Corgiho seženete jen u chovatele

Zdánlivě jasný fakt, přesto se lidé stále ptají, kde a jak sehnat štěně. Cesta ke štěňátku vede přes chovatele – a ten má často nejen dlouhý seznam zájemců, ale také určitou představu, komu štěňátko prodá a komu ne. Znovu platí, pokud je vám jedno, od koho a po kom štěně bude, sledujte klubový web. Pokud vám to jedno není, projděte weby chovatelských stanic, přidejte se do skupiny na Facebooku, jezděte na výstavy a ptejte se. Každý chovatel raději prodá štěňátko někomu, kdo se aktivně zajímá a vyptává třeba i na zdánlivé hlouposti. Věřte, že maily typu „Dobrý den, kolik u vás stojí štěně, nashledanou.“ končí zaslouženě v koši.

5. I chovatel je jen člověk

Žádný chovatel nemůže týden po krytí vědět, kolik štěňat, jakého pohlaví, nebo dokonce barvy se mu narodí. Dokonce nemůže ani vědět, jestli se mu vůbec nějaké štěně narodí. Nemůže vám slíbit dopředu, že v tomhle vrhu určitě bude červený pejsek s krátkým ocáskem. I když – slíbit vám to může, jen potom můžete být pěkně zklamaní. Někteří chovatelé si vedou pořadníky zájemců, jiní vybírají vhodné budoucí majitele až podle předpokládané povahy štěňátka. Ať tak či onak – příroda má vždycky poslední slovo a stát se může cokoliv. Držte chovateli palce, ať jsou všechna štěňátka zdravá a doputují ke správným páníčkům. Pokud jedním z nich budete vy, skvělé! Pokud ne, nebuďte, prosím, naštvaní.

6. Corgi je pracovní plemeno

Podařilo se a doma máte krásné, chundelaté, dvouměsíční štěňátko. Ale pozor! Ono potřebuje pohyb, hru, zaměstnat hlavu, určit pravidla, navyknout na rutinní péči. Corgi není doplněk k domu, gauči nebo kabelce. Je velmi inteligentní (vyčůraný) a dostatečně sebevědomý. Dokáže být hodně akční, a pokud mu pak nenabídnete nějakou práci, i destruktivní. Bez výcviku se možná obejdete, ale důsledná výchova corgiho je nutná, jinak si vás omotá kolem prstu. Corgi velmi rád jí a snadno tloustne, takže je potřeba hlídat jeho jídelníček.

Carmen-Bob De Gli Antichi Molossi

7. Corgi silně líná

Corgiho srst je odolná povětrnostním vlivům, což v překladu znamená tak hustou podsadu, že u vás doma bude vysavač v permanenci - na černé oblečení rovnou zapomeňte. Někteří, hlavně bytoví corgi línají celoročně, jiní mají 2x ročně období totální ztráty srsti, kdy se váš domov změní ve westernové městečko s poletujícími chomáči chlupů. Péče o srst corgiho naštěstí není náročná a nevyžaduje žádné speciální pomůcky, takže zbývá víc času na luxování a vytírání podlah.

8. Corgi má krátké nohy

Po procházce v drobné přeháňce bude mít hned špinavý „podvozek“. Také chůze ze schodů není pro takovou stavbu těla ideální. Štěňátko bude nutné na schody zvykat, nejlépe ho v době růstu ze schodů nosit. I s krátkýma nohama corgi zvládne většinu psích sportů, ale pravděpodobně nikdy nebude stát na stupních vítězů. Jste na to připraveni?

9. Corgi může trpět dědičnými chorobami

Stejně jako každé jiné plemeno. Pro uchovnění není dosud nutný žádný zdravotní test a obecně se dá říct, že corgi je stále ještě zdravé, vitální plemeno. Někteří chovatelé své psy testují, jiní ne. Každý zájemce má možnost volby, zda si počká na štěňátko po testovaných rodičích – musí pak počítat s vyšší cenou a pravděpodobně i delším čekáním. Pozornost by měla být věnována dysplazii kyčelních a loketních kloubů, degenerativní myelopatii a von Willebrandově chorobě. Více o zdraví zde.

Foxy Fellow10. Corgi je silně návykový

A to je na něm to nejhorší! Pokud máte smysl pro humor a neberete se příliš vážně, nejspíš si corgiho zamilujete. Pak nastane chvíle, kdy už vám jeden nebude stačit, a pořídíte si dalšího. A pak dalšího...

Autorkou článku je Mgr. Vendula Bauerová (CHS Foxy Fellow)


 

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---odkaz na všechny novinky---

---obrázky v záhlaví---

int(1)

Aktuality