Nosework

Nosework, tedy „práce nosem“, je mladý kynologický sport, ve kterém pes vyhledává v různém prostředí specifické pachy. Na rozdíl od tradičního sportovního stopování jde v noseworku spíše o přirozenou práci psa v prostoru, vyvážení spolupráce s psovodem a samostatnosti psa. Do jisté míry nosework připomíná práci služebních psů při hledání drog, výbušnin, slonoviny apod.

V České republice se jako vzorky pro vyhledávání používají skořice a pomerančová kůra. Nosework je vhodný pro psy jakékoliv velikosti, stáří i povahy, dokonce i pro psy s omezenou pohyblivostí nebo v rekonvalescenci. Není náročný na čas, prostor ani finance a může se proto stát ideálním způsobem trávení volného času se psím parťákem.

Podle zkušebního řádu českého klubu Nosework CZ z. s. rozlišujeme v noseworku 4 směry – Nature (vyhledávání v přírodních terénech), Urban (jakékoliv prostředí upravené člověkem), Water (stojatá i tekoucí voda) a Discrimination (rozlišování v řadách předmětů a osob). V každém směru lze složit zkoušky 4 úrovní (Z, 1, 2, 3). U zkoušek lze zvolit jakoukoliv taktiku vyhledávání, nejsou určeny konkrétní postupy nebo povelová technika. Hodnotí se pouze to, zda pes našel nebo nenašel pachový vzorek, a to s určitými, např. časovými omezeními u každé zkoušky.

Začít s noseworkem můžete kdykoliv, třeba doma v obýváku. Potřebujete pouze vhodné pamlsky a pachový vzorek (kusovou skořici), výhodou je klikr, pokud s ním umíte zacházet, a nutná je dobrá nálada vlastní i psí.

Doporučená literatura: DOSTÁLKOVÁ, Kristýna. Nosework: práce i zábava nejen pro psí nos. Praha: Plot, 2018.

Český klub Nosework CZ z. s.

Videokanál autorky článku

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---odkaz na všechny novinky---

---obrázky v záhlaví---

int(1)

Aktuality